Uitleg Bloemschikking Advent_2021 Uitleg Bloemschikking Advent_2021
Foto's staan in het Fotoalbum!

Symbolische bloemschikkingen met Advent en Kerst

In een ander licht
Kom tot ons de wereld wacht,
Heiland, kom in onze nacht,
licht dat in de nacht begint,
kind van God, Maria’s kind.
Lied 433:1

‘In een ander licht’ is het thema van Advent en Kerst 2021. Met de geboorte van Jezus gaf God ons licht in het donker. Met zijn komst als kind in ons leven komt de toekomst ons al tegemoet. De vaste grond voor een goede afloop is door Jezus gelegd. Dat werpt een ander licht op ons leven. In dat vertrouwen mogen we toeleven naar Kerst en laten zien dat we leven vanuit de hoop op een beter leven.

Symboliek
‘Licht’ staat centraal in de lezingen. In de bloemschikkingen maken we gebruik van het beeld van de zon. De zon die iedere morgen opkomt en alles weer in een nieuw licht zet. In het begin van de adventstijd is de zon bescheiden, met Kerst zal de zon in volle glorie stralen. Bij de zon worden enkele symbolische voorwerpen of kleuren geplaatst om aan te sluiten bij de lezing van de zondag.

1e Advent
Het verhaal gaat over de aankondiging van een nieuwe tijd. De opkomende zon is nog maar klein. Voor de schikking ligt een in jute verpakte bol (geweven, als een mantel), veilig en beschermd. Het moet nog tot bloei komen.

Gedroogde grassen als stralen van de zon. Morgenlicht vol verwachting.

2e Advent
De opkomende zon is iets groter geworden. Er zijn meer stralen geplaatst
en de stralen zijn ook iets langer. Voor de schikking staat een glazen schaal met water waarin een jakobsschelp drijft met daarin een brandend waxinelichtje. Dopen met het licht.

Johannes doopte met levend water, in het morgenlicht, een nieuw begin.

3e Advent
Als je veel hebt... deel dan met de ander. Tussen de stralen zijn aren geplaatst. Graan waar brood van wordt gemaakt. Voor de opgaande zon liggen twee broden.

Deel met elkaar het brood, het leven in het volle licht.

4e Advent
De zonnestralen worden langer en talrijker. Er zitten wilgenkatjes tussen de stralen. Voor de schikking staan twee amaryllisbollen, gewikkeld in blad, verwijzend naar nieuw leven, zwangerschap, toekomst.

Verborgen in de bol, groeiend naar licht, nieuw leven, gezegende toekomst.

Kerst
De zon is helemaal opgekomen. Tussen de stralen zijn witte bloemen en sterren geplaatst. Er is licht om de schikking extra te laten stralen. Licht in de duisternis.

Stralend licht, de nieuwe dag begint met sterren in de nacht.

Opgave Kerkdiensten