Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Boornbergum-Kortehemmen
 
 
Uitleg Bloemschikking Advent_2022 Uitleg Bloemschikking Advent_2022
Aan tafel!  Plek voor iedereen.

De lezingen in de adventstijd zijn verbonden met het jaarthema van de PKN “Aan tafel”. De symbolische bloemschikkingen leggen het accent op ‘plek voor iedereen’. De tafel waaraan iedereen genodigd wordt, waar God nabij is, is gekozen als uitgangspunt voor de schikkingen voor advent en Kerst. Op de zondagen gaan de lezingen over vier vrouwen die verbonden zijn met de levenslijn van Jezus. Zij zijn mededragers van de tafel en worden uitgebeeld door de vier stokken. Door hun moed gaat de geschiedenis van Gods mensen door.

1e advent – Batseba

Batseba krijgt te maken met misbruik, moord en plotseling leed. Toch geeft God haar leven een nieuwe wending en maakt haar voor hem van betekenis.
De paarse bloemen verwijzen naar rouw, naar het verlies van haar man Uria, het geel is een koninklijke kleur en verwijst naar koning David, die Batseba tot zijn vrouw neemt.

2e advent – Ruth

Ruth kiest voor de bijzondere God van Israël ondanks de bitterheid van haar schoonmoeder Naomi. Haar geloof zit diep, ze gaat ervoor en ze wordt gezien. Zo geeft God Ruth, die buitenstaander, een plek in de familie van Jezus.
De korenaren geven aan dat Ruth terecht kwam in het broodhuis ‘Bethlehem’, de naalden van de pijnboom verbeelden het verdriet van Ruth en Naomi.

3e advent – Rachab

De hoer Rachab verlangt naar een nieuw leven, naar vergeving en bevrijding door de God van Israël. Vanuit die hoop helpt ze twee Israëlitische spionnen via een rood koord uit haar raam de stad uit en krijgt ze redding voor haar en haar familie. Zo wordt ze deel van de lijn die naar Jezus de Redder leidt.
Het rood van de bessen verwijst naar de kleur van het koord, de kleur van liefde, gevaar en pijn, de vleugeltjes van de es symboliseren het begin van een nieuw leven.4e advent – Tamar

De bijbel vertelt dat God dichtbij mensen is die in ellende zijn. Mensen zoals Tamar in rouw en eenzaamheid. Haar schoonvader Juda laat haar ook nog in de steek. Door een list raakt ze zwanger en komt er weer hoop.
Jezus schaamt zich niet voor haar ellende, maar verbindt zich met haar als de Immanuël, de God met ons.
De gedroogde riethalmen symboliseren versluiering, de roze bessen geven Tamars pijn aan, die verzacht wordt door haar zwangerschap. Het licht breekt door haar pijn heen.

Kerst

Maria is zwanger van de Geest en bevalt van haar eerste kind in een stal. De blijde boodschap, die de engel haar bracht, dat de Zoon van God in haar leven zou komen is beland in haar hart en raakt heel haar leven. Zo wordt zij ons tot voorbeeld.
Er staan vier kaarsen op het tafelkleed, aangevuld met lampjes, witte bessen en groen uitlopende bolletjes om het feestelijke van Kerst te onderstrepen.


 
terug
 
 
 
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.