Laatste zondag kerkelijk jaar 2018

Kerststal 2018

Advent en Kerst 2018

Symbolische schikking
De bloemschikking in de kerk tijdens de zondagen in de adventstijd en Kerst sluit aan bij het thema ‘Geef licht’. Op de eerste adventszondag is de schikking donker van kleur, daarna worden de kleuren lichter. Je kunt het zien als het groeien van een bol; eerst in de aarde, in het binnenste van de bol, later in het volle licht, groen en bloeiend.
De projecten van de adventscampagne van Kerk in Actie, waar voor gecollecteerd wordt tijdens de adventsdiensten en Kerstmorgen, proberen te bewerkstelligen dat anderen, waar ook ter wereld, uit de duisternis komen naar het licht. We lezen over allerlei verdriet, beperkingen en onmogelijkheden die mensen op aarde ervaren om in het licht te leven. De basis van onze symbolische schikking is dan ook een kubus als symbool voor de aarde met haar vier windstreken en de vier elementen water, vuur, aarde en lucht. Het komende licht symboliseren we met kaarsen in de kleuren paars en roze. Van oudsher wordt de kleur paars geassocieerd met emotie en meditatie, maar ook met rouw en bezinning. Paars kan worden gezien als zwart waar al een beetje licht in zichtbaar is. Op de derde zondag wordt een roze kaars gebruikt. Op deze dag klinkt het licht van de geboorte door de lezingen. Op de vierde zondag wordt de kleur van de schikking (de aarde) nog lichter en met kerst heeft de aarde een lichte kleur gekregen. In vier weken tijd van donker naar licht. Boven op de aarde staat nu een witte kaars.

Begraafplaats Boornbergum

Foto's Kerk Boornbergum