Symbolisch bloemschikken advent 2016 Symbolisch bloemschikken advent 2016

Symbolisch bloemschikken in de adventstijd en Kerst 2016

Zondag 27 november
Eerste adventszondag

Op deze eerste adventszondag verwijst de bloemschikking naar de profeet Jesaja. Hij beschreef een visioen van vrede, deze wereld omgekeerd. Jesaja wilde mensen aanzetten om niet alleen te dromen, maar om die droom te leven. Het was Jezus die het ons voorleefde: een leven in liefde en vrede.
Aan de voorkant van deze schikking zijn maar weinig bloemen te zien – waar je alleen voor jezelf leeft bloeien weinig bloemen. In de spiegel zien we de bloemen wel. Daar waar het visioen werkelijkheid wordt, bloeit de aarde.

Zondag 4 december
Tweede adventszondag

Op de tweede adventszondag verwijst de bloemschikking naar de profeet Jesaja en naar Johannes de Doper. Ze vertellen allebei over een nieuw begin. Over een fris groen takje aan een oude boomstam. Zichtbaar teken van het nieuwe begin is de doop, gesymboliseerd door het water en de schelp. De waarschuwing van Johannes dat de tijd dringt, dat de bijl aan de wortel ligt, zien we ook terug in de schikking. Licht schijnt in de spiegel en kaatst terug.

Zondag 11 december
Derde adventszondag

Op de derde adventszondag droomt de profeet Jesaja dat de woestijn zal gaan bloeien als een lelie. De kleur van deze zondag is roze: het licht van Gods koninkrijk breekt alvast een beetje door en doet het donkere paars oplichten. We zien de lelie bloeien en water dat leven geeft, midden tussen de stenen van de woestijn. We zien, al is het maar voor even.

Zondag 18 december
Vierde adventszondag

Op deze vierde adventszondag verwijst de bloemschikking naar Jozef. Als hij hoort dat Maria zwanger is valt zijn droom in duizend stukjes uiteen: dit wordt verbeeld door het gipskruid. Een engel brengt Jozef op andere gedachten. Jozef gaat voor moeder en kind zorgen, zo zal hun leven gaan bloeien. In de spiegel zien we dat verbeeld.

Zondag 25 december
Kerst

Voluit vieren we vandaag dat God in de geboorte van Jezus de wereld omkeert. De bron van liefde en vrede gaat voluit stromen, licht breekt onstuitbaar door. Op de spiegel zien we nog éen stukje gebroken glas; de wereld omgekeerd is er en tegelijk ook nog niet. Maar te midden van de gebrokenheid is er die belofte van heelheid. We blijven hopen en dromen en vergezichten zien.